Вентиляція в тваринництві

Вентиляція приміщень у тваринництві є надзвичайно важливим елементом.

 

Оскільки вона одночасно виконує декілька функцій:

– виведення аміаку та інших шкідливих газів, які утворилися в процесі життєдіяльності тварин. Це відбувається внаслідок витягування повітря насиченого даними газами поза межі тваринницького приміщення з подальшим його заміщенням свіжим повітрям із зовнішнього середовища;

– регуляція температури мікроклімату приміщення. Відбувається при зміні швидкості руху повітря в приміщенні та заміною повітря приміщення на свіже з довколишнього середовища;

 

Встановлення вентиляції не є стандартизованим для всіх і потребує індивідуального розрахунку за розробленими нормами та підходу до кожного приміщення окремо.

Саме тому існують вентилятори різних діаметрів та потужностей. Завдяки чому є можливість комплектувати кожне приміщення взалежності від його розмірів (об’єму), кількості тварин та інших факторів, по яких і розраховується потреба вентиляції.

 

До елементів вентиляції входять: самі вентилятори (з шафами та решітками, що вбудовуються в стіну), клапани притоку повітря (теж вибираються після розрахунку з потрібною потужністю впуску повітря), регулятор (який слідкує за ввімкненням вентиляції та її потужністю).